Finnmark er stengt!

Finnmark er stengt!

av Irene Ojala, Pasientfokus

I dag skal vi stemme over justeringer i Grunnloven. Og i morgen er det en stor helsedag på Stortinget. Jeg forbereder meg. I natt når jeg jobbet fikk jeg en telefon. Jeg bruker å være forsiktig med mitt ordbruk. Men i dag deler jeg deler av en samtale rimelig usminket. Jeg håper dere har forståelse for det – det handler om beredskap og det nordlige folk er fortvilet.

Det var fra en frustrert arbeidsmann som ringte: Han sa: » Irene Ojala! Æ e fette lei kollegaene dine i Oslo. Her e Finnmark steng for hele NORGE – og i Oslo krangler de om Oslo pakka og bompengefinansiering. Vi har faen meg ikke en vei en gang!»

Jeg bare bryt inn for dere som ikke vet: E6, den eneste veien som går til Finnmark gjennom Norge – nasjonalstaten vår – er stengt i Kvænangen, ved Badderen, etter at elva har vasket vekk fundamentet for brua. Eneste omkjøring er via Finland. Det er en drøy omvei på «Hælvets mange mil» sa arbeidsmannen.

Men tilbake til samtalen: «Nu har regjeringa ikke peiling på kart og distanser. Det ser vi i sykehussaken. Om folk fra Alta dør på vei til riktig sykehus etter timesvis på frakt på omveier hit og dit – det bryr dæm sæ ikke om – for nu e dem fornærma for at vi stemte deg inn på Stortinget. Men la de være sur – æ e rasanes! Regjeringa i oljenasjonen Norge håver inn penger på avgifter på bil, på drivstoff og alt det de finner formålstjenlig – pengene skal finansiere krig og elendighet i Europa. Æ forstår at vi må bidra – æ e jo f.. meg ikke dum. Men æ har ikke pæng igjen på kortet mitt til å betale tusenvis av krona for diesel for å kjøre rundt hele nordkalotten! «

Det ble en god samtale – og jeg er skikkelig glad for den – for det holder retning på hvorfor jeg er her i Oslo på en rød stol lånt fra folket. Vi må aldri ta demokratiet for gitt.

Det som er trist er at arbeidsmannen har rett. Finnmark henger ikke fast i Norge. Flere ganger i året er veiene stengt grunnet dårlig vær og føreforhold. Folk kommer seg ikke til sykehus for å føde, overleve og alt det andre – for hvis Alta får fødeavdeling skal jo alle i Norge ha fødeavdeling. Vi er jo sto kravstore i Alta – vi som bare kan ro ut på fjorden å fiske gratis fisk til middag. Sa dama på Stortinget til meg i vinter.

Men nu er hele Finnmark kravstor – vi vil ha vei og framkommelighet – det handler om beredskap i nord – og det kan ikke være slik at det er et tomrom i Finnmark – vi grenser jo både til Russland og Arktis – vi skal jo passe på Norge. Men hva har vi igjen for det?

Men vi står han av – i det minste – selv om Finnmark er uten vei i kanskje 14 dager – vi gir oss ikke.

https://www.nrk.no/nyheter/bro-i-troms-kan-rase-1.15986375

https://www.nordlys.no/vegvesenet-sent-i-kveld-veien-blir-stengt-to-uker/s/5-34-1619280