Finnmarksløpet – vinterens vakreste eventyr

Finnmarksløpet – vinterens vakreste eventyr

Av Irene Ojala, Pasientfokus.

I går, 26 april, behandlet vi på Stortinget et dokumentforslag fra Frp om støtte til «Finnmarksløpet som verktøy for å promotere Norge. » Summen som er bedt om er fem millioner kroner. Innstillingen fra Næringskomiteen var at Finnmarksløpet ikke skulle få midler – og at Finnmarksløpet kan søke om midler via det ordinære virkemiddelapparatet i konkurranse med andre tilsvarende aktører. Jeg sa litt om det siste i talen jeg holdt, men her er noen tanker litt på siden.

I jobben med saken her på Stortinget forsto jeg raskt at Finnmarksløpet som hundesport – kjernen i Finnmarksløpet – ikke er så kjent. Så da benytter jeg anledningen til å si noe – om ikke annet enn for å minne meg selv om gleden og arbeidet med hundekjøring.

Små hunder som gode trekkhunder skal bli. foto: Irene O.

Finnmarksløpet handler om hundekjøring som en idrett for alle som er glad i hunder.  Det er en idrett som ikke gjør forskjell på folk.  Om du er rund eller smal, gutt eller jente, ung i alder eller 70 år betyr lite.  Hundekjøring er en av de mest likestilte idrettene vi har.

I mars 2023 skal Finnmarksløpet arrangere VM i langdistanse hundekjøring for 2. gang. Det er viktig å vite at det er 15 atleter i en hundeekvipasje – hundekjøreren og 14 hunder. På den måten skiller hundekjøring seg ut fra individuelle idrettsgrener som kun har mennesker som atleter.  Jeg har selv vært med som arrangør av FL i 10 år – jeg kan tenke meg at det må være enormt krevende å arrangere et langdistanse hundeløp over 1200 kilometer – både økonomisk, klimatisk og ikke minst når det gjelder logistikk.

Langistanse Hundekjøring handler om en hundekjører over 1200 kilometer over fem til seks dager under ekstreme vær forhold må bygge en bro av tillit til hundene – hundekjøreren skal gi hundene oppmerksomhet, nok hvile, nok mat og tilstrekkelig med kos slik at hundene finner glede i å jobbe som et team med hundekjøreren.

Mange som bor i Finnmark har valgt å slå seg ned i Finnmark fordi Finnmarksløpet gir flere ikke-økonomiske variablene som bolyst og livskvalitet. Finnmarksløpet gir unge i alle aldrer   lyst til å BO i Finnmark – på den måten fylles Finnmark med entusiastiske mennesker. Det må jo være midt i blinken for oss på Stortinget og for regjeringen som har forstått at det er viktig å fylle Finnmark med folk for å sikre Norge sikkerhetspolitisk – Ikke sant? 

Det er faktisk slik at Finnmarksløpet samler mer enn 600 frivillige støttespillere fra inn og utland. Finnmarksløpet binder Finnmark Sammen. Finnmarksløpet har vært arrangert i over 40 år – det er et av få arrangementer i Finnmark og Nord-Norge som kan vise til et SÅ vellykket arrangement over så mange år.

Vi her på Stortinget har i dag mulighet til å støtte opp om det som er positiv for Finnmark – det som gir energi, livskvalitet og ikke minst bolyst – i hele Finnmark.

Talen jeg holdt i forbindelse med saken kommer i løpet av helgen.. til da ønskes alt godt.

Partier som stemte mot forslaget var Ap, Sp, SV og MDG.

De som stemte for var: H, Frp, V, R, Krf og Pasientfokus