Pasientfokus tier ikke om urett. Sykehuskampen fortsetter – og det er politikeres ansvar.

Pasientfokus og Bent Høie
Pasientfokus og Bent Høie

Pasientfokus tier ikke om urett. Sykehuskampen fortsetter – og det er politikeres ansvar.

Av Irene Ojala, Pasientfokus.

Partiet Høyre vil sette punktum for debatter om sykehus. Det kom frem i media den 4. august. Solberg, Høie og Høyre mener det er folket som må ta ansvar hvis ikke den usolidariske ordningen de har laget for arbeidsfolk og deres familier blir fredet av folket. Så hva skjedde i går?

  1. Statsminister Erna Solberg sto fram med et kart over sykehusene i Norge. Det stoppet i Vest-Finnmark. Er det slik at Øst-Finnmark ikke eksisterer for Høyre? Kirkenes sykehus er kanskje ubetydelig?
  2. Helseminister Bent Høie var helt klar i SIN poengtering om at det nu måtte bli fred om sykehusene i Norge. Alta kunne ikke få sykehus fordi da ble det færre pasienter i Hammerfest. Det kunne resultere i at Hammerfestingene måtte fly til Tromsø.

Tenk det. Hvilket argument!  Svaret på helseministerens anmodning om stillhet fra folket:

  1. Mange fra Hammerfest ville vært glad for å bli sendt til Tromsø raskest mulig, uten opphold i Hammerfest som mangler kompetanse på de mest alvorlige sykdommene. Det er også noen gravide som heller ville ha født i Tromsø hvis utfordringene med fødsel og barns helse er utfordrende. Det er liksom enklere å flytte en kvinne enn en kvinne med et lite barn i kuvøse. Det var også mitt valg da jeg var gravid – etter ukyndig behandling i Hammerfest.
  2. Norge regnes som et fritt land. Det er i land politikere i Norge ikke liker å bli sammenlignet med at folk blir oppfordret til stillhet når de for endringer. Eller slik sykehusforkjempere i Norge jobber for syke eldre, sårbare familier og gravide kvinners rettigheter. Når systemet svikter og folk blir påført prognosetap skal vi liksom holde kjeft? Hvilket land er Høie nærmest?

Helseministeren er bekymret for at pasienter fra Hammerfest må fly til Tromsø

Bildetekst: Helseministeren mener det blir galt for folk i Hammerfest hvis de må fly til sykehuset i Tromsø. Bare så vi har det klart: Flytid Hammerfest – Tromsø er oppgitt til 42 minutter med Widerøe. Biltransport Alta – Hammerfest har en kjøretid på godt over to timer. Kautokeino – Hammerfest over fire timer.

Vi i Pasientfokus har møtt helseministeren to ganger. På tross av all kunnskap han har fått fra pasienters utfordringer med dagens system – så ber han om stillhet og ro.

Så var det altså slik at hvis Alta får sykehus er helseministeren bekymret for at pasienter i Hammerfest må reise med fly til Tromsø. Hvor er hans bekymring for de eldre som blir sendt i ambulansebil fra Kautokeino til Hammerfest med hjerte- eller hjerneslag? Hva med fødende som ligger i ambulansebilen i timesvis? Jeg bare minner om – igjen – Kautokeino har kun E45, med rasutsatte Kløfta, som transport mulighet. Pasienter fra Kautokeino blir sendt FORBI flyplassen i Alta – og videre med ambulansebilen til Hammerfest – ofte i svært dårlig vær. For så å videresendes fra Hammerfest til Tromsø med fly. Det mener helseminister Bent Høie er riktig.

Oppsummering:  Hammerfest har ny flyplass på ønskelisten fra Staten Norge. Fordi de fortjener det? På samme tid blir pasienter fra hele Vest-Finnmark sendt til Hammerfest med ambulansebiler og omlasting – i storm og stille. Ser vi videre ut i fylket så er det faktisk slik: Vardø, Båtsfjord, Berlevåg har flyplass. Allikevel blir pasienter med svært alvorlige sykdommer sendt med ambulanseBIL til Kirkenes fire timer ofte i svært urolig vær.  Men helseministeren mener altså at Hammerfestingen ikke kan reise med fly til sykehuset i Tromsø, et universitetssykehus med fagpersonell intakt – hvis Alta får fødeavdeling, akutt og geriatri. Bare så vi har det klart: Flytid Hammerfest – Tromsø er oppgitt til 42 minutter med Widerøe. Alta – Hammerfest har en kjøretid på godt over to timer. Kautokeino – Hammerfest over fire timer.

På vegne av flokken vår i Alta, Kautokeino og distriktene i Finnmark aksepterer Pasientfokus ikke helseministerens anmodning om stillhet. Vi gjør det heller ikke for folk i distriktene ellers i Norge. Vi heier på Bunadsgeriljaen, Barselopprøret og andre opprør.

Skal vi holde kjeft? Nei, det hadde jeg faktisk ikke tenkt å begynne med. Ingen andre i Pasientfokus heller.

Vil du se Høies anmodning om stillhet? Følg linken

https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/202108/NNFA56080421/avspiller