Si JA- til en kvinnelig sentralbanksjef.

Si JA- til en kvinnelig sentralbanksjef.

Av Irene Ojala, Pasientfokus.

I 1922 ble Karen Platou valgt inn som Norges første faste kvinnelige representant på Stortinget. På dagen 100 år etter, 11. januar 2022, ble det markert ved at det ble avduket et maleri av Platou på Stortinget.

Etter valget sist høst fikk også jeg en plass på Stortinget. En egen rød stol jeg låner fra folket i fire år. 100 dager har jeg representert Pasientfokus sine velgere. Det har hent at jeg har ruslet i en av Stortingets mange saler. Jeg har sett mange menn som er vist respekt gjennom fine portretter. Men ikke viste jeg at det kun er fem kvinner som er portrettert på hele Stortinget – det viste kanskje ikke du heller?

Men noe har skjedd – fem kvinner ble til seks.

Høyrekvinnen Karen Platou var arkitekt. Det er unikt, for det var nok ikke mange som henne for 100 år siden. Hun var nok en foregangskvinne som inspirerte andre kvinner til modig og sette seg mål. Det er noe med slike markeringer for sterke menneskers mot. Så var det jo ikke sikkert hun var modig hver dag – men hun gjennomførte dagene den ene etter den andre.

Som nyvalgt stortingsrepresentant fra folket fikk jeg noen tanker om hvordan det var for Karen Platou å være alene kvinne på Stortinget. Hun var kvinne i en mannsverden – det var hun og de andre. Hvordan hennes dager var – vet jeg ikke. Men det var hyggelig å få være en av 20 inviterte gjester ved avduking av et portrett av henne, malt av kunstneren Marianne Wiig Storaas. Det ble en pause i en travel hverdag.

I dag deler jeg et bilde jeg tok av portrettet av Karen Platou. Her vist sammen med kunstneren, Marianne Wiig Storaas. Erna Solberg (H). Svein Harberg (H) som ledet avdukingen er også med.

Det er altså 100 år siden Karen Platou, som første kvinne fikk fast sete på Stortinget. På 100 år har det har aldri vært en kvinnelig sentralbanksjef i Norge. Det er 22 søkere på søkerlista. En av dem er visesentralbanksjef Ida Wolden Bache (48). Hun er eneste kvinne av totalt 22 søkere.

https://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/Nyhetsarkiv/Pressemeldingsarkiv/2021-2022/nymalt-portrett-av-forste-faste-kvinne-pa-stortinget/

Media og politikere har vært opptatt kun av to søkere – så da er det vel dem det står i mellom? Blir Ida Wolden Bach eller blir tidligere Statsminister Jens Stoltenberg, AP, ansatt som ny sentralbanksjef? Jeg innrømmer det gjerne: Jeg heier på Ida Wolden Bache. Ikke bare fordi hun er kvinne, men også fordi hun ikke har vært politiker. Det er ikke lurt med mange fra samme politiske retning klumpet sammen i politikk, vennskap og samme lønnsklasse i andre maktposisjoner. Det må bli slutt på det – Tenker jeg – en vanlig kvinne valgt av vanlige folk til en rød stol i Stortingssalen.